Celler Pasanau

El Celler Pasanau, La Morera de Montsant.

La visita al Celler Pasanau és molt complerta i en el nostre cas la vam dividir en 4 parts amb una duració d’unes 2 hores.
La Caminada a la finca “La Planeta”, la zona d’elaboració, la sala de criança i finalitzant la visita amb el tast.

Des de cal fava rural aprofitem per agrair a l’equip del Celler Pasanau per l’amabilitat i l’estona que ens han dedicat on ens a transmès l’amor i passió per la viticultura en un dels punts més bonics del Priorat, moltes gràcies!!

Parts de l’article:

 • 00. Pròleg.
 • 01. El tast.
 • 02. L’elecció del vi.
 • 03. Caminada.
 • 04. Zona d’elaboració.
 • 05. La criança.
 • 06. Els vins.

00.Pròleg.

Hem visitat el Celler Pasanau ubicat a la Morera de Montsant, celler que pertany a la Denominació d’Origen Qualificada Priorat [DOQ] essent el celler i terres de més alçada de tota la comarca del Priorat (743 metres), un celler familiar construït als anys 80 per en Ricard Pasanau on el raïm prové de les poblacions de Poboleda i de La Morera de Montsant.

La quantitat d’ampolles va de les 25.000 a les 45.000 unitats depenen de l’anyada i la varietat de ceps que si poden trobar són la Garnatxa i Carinyena com a varietats majoritaries i Cabernet Sauvignon, Cabernet Frac i Viognier, totes elles varietats de raïm homologades per la DOQ Priorat.

01. El tast.

El tast, vàrem gaudir dels 5 vins que elabora el Celler Pasanau, un blanc pla força curiós que animem a tastar i 4 magnífics vins negres d’autor amb essència 100% Priorat i acompanyat amb avellana torrada de varietat “Negreta”.

El vam celebrar a la zona principal del celler utilitzant unes botes velles com a taula i de fons les vistes de la zona d’elaboració del celler i la paret/aparador de vins enfustada amb l’emblema del Celler Pasanau.

Dels 5 vins és força difícil posar-ne l’ordre de quins ens agrada més ja que tots tenen una qualitat alta amb unes variabilitats que els fan únics segons la varietat i temps de criança que han tingut. També serà molt important segons l’àpat o acompanyament amb que volem gaudir el vins Pasanau.

02. L’elecció del vi.

La nostra particular elecció és per el “El Vell Coster” amb un aroma i tast potent que persisteix en boca en tot moment amb una sensació de vi rodó que a mesura que flueix en boca va aportant tocs de fruita intensa que ens recorden la fruita que tenim als trossos de secà, com la magrana, cirera, mora d’esbarzer i avellana torrada. Un vi que sens dubte serviré per ocasions especials, sense mirar el rellotge i degustant-lo lentament.

03.Caminada.

Caminada, fins la finca “La Planeta” on si arribar pel sender del Camí de Cartoixans.

Són 10 minuts de senderisme on des del primer moment tenim una imatge clara de les vistes privilegiades que té el Celler Pasanau als mateixos peus de la Serra de Montsant i que també un dia varen tenir els monjos Cartoixans quan feien el trajecte des del Monestir de Poblet fins a la Cartoixa d’Escaladei al segle XIII.

Arribats a la finca “La Planeta” la Júlia ens explica que estem a una finca ecològica d’unes 2 hectàrees sense desnivell de Cabernet Sauvignon. Aquí trobem dos punts anormals dintre la DOQ Priorat que aporten singularitat als vins Pasanau, i hem dit anormal ja que una finca plana de 2 hectàrees a 743 metres al cor del Priorat és ben complicat trobar-la i el fet de que no sigui de varietat Garnatxa o Carinyena la fan ben especial.

04. Zona d’elaboració.

És reparteix en tres nivells, el pis de dalt on hi ha les oficines i zona de gestió del celler, el pis del mig, que és on hem fet el tast dels vins del Celler Pasanau, i la última part, la inferior, és l’àrea d’elaboració del vi i on podem trobar dipòsits d’acer inoxidable calefactats per obtenir una fermentació òptima, la maquina de derrapar, la premsa i el magatzem on s’hi poden trobar el lots de caixes de vi llestos per a entregar.

05. La criança.

La criança, el cor del celler on i descansen una pila de botes de roure francès perfectament ordenades per aprofitar al màxim l’espai entre parets de pedra i còdols dels peus del Montsant. Sols entrar notem l’aroma i frescor típica de la zona del celler situada sota a terra on pràcticament per natural es manté la temperatura de forma constant, i per els dies de fred hivernal hi ha un sistema de suport de climatització.

Aquesta zona és troba a un edifici al carrer de sota.
En particular, és la part de tot el celler que més m’agrada, l’atmosfera d’aroma constant de bota i vi amb un clima de llum tènue el fan un punt nostàlgic recordant-me al celler de cal fava abans de la reforma, aquella olor característica i sentint com dia rere dia la unió bota/vi van fent el seu camí de criança, camins que poden anar entre els 12 mesos i els 2 anys.

06. Els vins.

Els vins.
I per finalitzar l’article del blog de cal fava rural dels Cellers Priorat i cates de vins al Priorat deixem les característiques principals dels 6 vins del Celler Pasanau de La Morera de Montsant i DOQ Priorat.

El vi blanc del Celler Pasanau:

 • Les Myriams.
  – Varietat: Viognier 90% + Pedro Ximenez 10%.
  – Criança: 12 mesos en dipòsit d’acer inoxidable.
  – Alçada: 720 metres aprox.

Els vins negres del Celler Pasanau:

 • Ceps Nous.
  – Varietat: Majoritàriament Garnatxa, on depenen de l’any si afegeix un petit percentatge d’altres varietats del celler.
  – Criança: 6 mesos en botes de roure francès de 4t any.
  – Plantació: Any 2000.
 • La Morera de Montsant.
  – Varietat: Majoritàriament Garnatxa, on depenen de l’any si afegeix un petit percentatge d’altres varietats del celler.
  – Criança: 12 mesos en botes de roure francès de 2n any.
  – Origen: Morera de Montsant , el 100% d’aquest vi es produït i elaborat en la seva totalitat al mateix terme municipal.
  – Distintiu DOQ Priorat: Vi de Vila.
 • La Planeta.
  – Varietat: Cabernet Sauvignon 80% i 20 Garnatxa.
  – Criança: 18 mesos en roure francès de 400 litres.
  – Plantació: Any 1986.
  – Origen: Finca “La Planeta” que es troba als peus de la Serra de Montsant a uns 720 metres.
 • Los Torrents.
  – Varietat: Garnatxa 60%, Carinyena 30% i Cabernet Franc 10%.
  – Criança: 12 mesos en bota de roure francès.
  – Plantació: Any 1999.
  – Origen; Finca “Los Torrents” a la Morera de Montsant. El nom que rep ve de que la mateixa finca esta dividida per 2 rierols.
  – Distintiu DOQ Priorat: “Vi de Paratge”.
 • El Vell Coster.
  – Varietat: Carinyena majoritàriament.
  – Criança: 20 mesos en roure francès de 400 litres.
  – Plantació: Ceps d’uns 80 anys.
  – Nota: Aquest vi solament s’elabora amb anys de raïm d’excel·lent qualitat on depenent de l’anyada si pot afegir petits percentatges de Garnatxa de les millors finques o bé el Cabernet Sauvignon de la finca “La Planeta”.