Sant Bartomeu i Congost de Fraguerau, Ulldemolins.

 • Ruta Congost de Fraguerau

Una de les rutes més apassionants del Parc Natural de la Serra de Montsant es fer senderisme pel Congost de Fraguerau fins a l’Ermita de Sant Bartomeu.

Aquesta ruta és molt apassionant per la proximitat de les vistes espectaculars de les cingleres del congost tot passant per trossos de sender ombrivol, els tolls d’aigua de les Cadolles Fondes i la companyia de les mil i una cares de pedra que acompanyen aquesta ruta tant enigmàtica i diversa.

Parts de l’article:

 • 00. Pròleg.
 • 01. Congost de Fraguerau amb nens.
 • 02. Inici.
 • 03. Essència Montsant.
 • 04. Escenari Montsant.

Sant Bartomeu i Congost de Fraguerau, Ulldemolins.

 • Poble inici ruta Sant Bartomeu: Ulldemolins (Priorat).
 • Dificultat: Fàcil, 9 km amb desnivell (+350).
 • Temps: 4 hores, circular (caminant i fent fotos).
 • Seguiment: Fàcil, lines GR 65.5.1 (blanques i vermelles).
 • Material: Calçat còmode + aigua + càmera.
 • Meteorologia i temps Ulldemolins: Meteo Siurana.
 • Aparcament Ermita Sant Antoni.
 • Wikiloc (gps), clica AQUÍ
 • Congost de Fraguerau

00.Pròleg.

Si esteu allotjats a cal fava rural, el Portal del Priorat o bé en algun allotjament airbnb del Priorat i voleu gaudir d’una de les millors rutes de Priorat?

Doncs la ruta de senderisme de Sant Bartomeu pel Congost de Fraguerau és una de les rutes més escèniques i més boniques del Montsant, la ruta a peu transcorre per l’interior de la Vall del Silenci.

És un ruta fàcil tant a nivell de seguiment com tècnic, recomanable per a tots el públics.

01.Congost de Fraguerau amb nens.

La ruta és força fàcil i no ten desnivells pronunciats ni zones tècniques i la gran majoria de sender és pla.

És força habitual veure nenes i nens ben jovenets amb els seus pares i amics, per tant si el vailets van de tant en tant per la muntanya no ha de ser cap tipus de problema fer la ruta per Montsant amb nens.

Si es va amb nens petits i es vol gaudir d’una estoneta per la natura també és una bona opció anar-hi amb cotxe i passar un dia de lleure i anar a fer una volta enter les Ermites de Santa Magdalena i Sant Antoni.

02.Inici.

-Inici ruta des de Ermita de Sant Antoni:

A l’Ermita de Sant Antoni si pot arribar amb un vehicle turisme però creiem que també és força bonic començar la ruta des de Ulldemolins. La ruta per el Congost de Fraguerau comença al mateix pàrquing de l’Ermita de Sant Antoni, per tant l’inici és molt fàcil de trobar, apart de que està molt ben senyalitzat.

-Inici ruta des de Ulldemolins:

Aparquem a l’entrada del poble vora la Cooperativa Agrícola coneguda per el Seu oli d’oliva ecològic. Allí iniciem la ruta a peu des del centre del poble d’Ulldemolins, anant des de l’esglesia de Llorito a l’Església de la plaça de la vila, arribat en aquesta plaça ja es veuen els cartells que en faràn tirar baixada avall i sortir del poble direcció cap a la riera i més tard cap a l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins (senyalitzat).
Un cop arribat a la riera ens desviarem a mà esquerra per començar el sender estret que ens portarà fins l’ermita de Sant Antoni d’Ulldemolins.

 • Bauma Sant Bartomeu

03.Essència Montsant.

Inici del tram on el bategem com l’inici del la ruta essència Montsant, comencem a caminar pels mateixos peus del Montsant on la imponent serralada ens queda a mà esquerra amb una varietat de colors extraordinària, des els terres calcaris i vermellosos de l’argila per els colors vers clars de les sabines i carrasques, els verds foscos del pin negre i boixos i pujant muntanya amunt fins arribar al blanc, el cingle blanc del Montsant i on el nostres ulls acaben la mirada amb el cel blau.

El seguiment es fàcil ja que esta molt ben indicat amb les senyals verdes on anirem baixant desnivell de forma lleugera fins arribar a les Cadolles fondes, a ple estiu és un bon lloc per banyar-nos entre escletxes de pedra calcaria que fan d’aquest racó un punt molt especial del Montsant.

Arribat aquest punt seguim endavant cap al Congost de Fraguerau on el desnivell es pràcticament pla i la única bifurcació que hi ha esta indicada, per tant és força fàcil de seguir sense l’ajuda de mapes o apps.

 • Les Cingleres del Congost de Fraguerau a Sant Bartomeu

04. Escenari Montsant.

Avançant poc més d’un quilòmetre entrem al ben mig del Congost de Fraguerau, descobrirem la Vall del Silenci, vall imponent per les cingleres gegants esculpides per el pas del temps on l’aigua va fer d’escultor de la natura i les va treballar deixant-les en l’estat actual que les coneixem. Noms i llegendes han sigut donades aquestes escultures de la naturalesa pels locals de la zona com La Roca Balladora, Lo Buda, Lo Cap de Mort, Los tres Jurats, Lo Camell i el Brollador.

El final de la ruta de Sant Bartomeu de Fraguerau acaba a la mateixa ermita d’estil romànic que fou construïda al segle XVII (any 1799) pels cristians que volien conservar la fe cristiana lluny de la influencia àrab establerta a la península ibèrica.
Un cop arribat aquest punt final, sols toca descansar un mica i gaudir de la màgia i silenci que desprèn aquest racó tant meravellós del Parc Natural de la Serra de Montsant.

Abans de tornar recomanem anar a veure les tres piques esculpides a la pedra del mateix racó del barranc anomenat el Brollador del Sant Bartomeu, la quantitat de tons vermellós i grisos calcaris és impressionant i amb una bona càmera queda impressionant on la sensació és que s’està a l’interior d’una cova.

 • Brollador de Sant Bartomeu de Fraguerau

Ep, alerta !!!

Si aquest és el primer article que llegiu sobre els RUTES del PRIORAT en trobareu més clicant AQUÍ com la Volta al Pantà de Siurana.