Diferència entre la DOQ Priorat i la DO Montsant

Diferència entre la DOQ Priorat i la DO Montsant

 • 00.Pròleg.
 • 01.Introducció.
 • 02.Les diferencies principals.
 • 03.El tast.
 • 04.Varietats.
 • 05.Producció.
 • 06.Extensió.
 • Meteorologia i temps Priorat: Meteo Siurana.

00.Pròleg.

Si us allotgeu a cal fava rural, l’allotjament minimalista a les portes del Priorat heu de descobrir la diferència entre la DOQ Priorat i la DO Montsant. Per tant un bon pla per el cap de setmana es visitar un parell de cellers i gaudir d’un tast de vins en cada una de les denominacions d’origen, tant la Priorat com la Montsant i experimentar en primera persona les diferencies del vins d’autor de la comarca del Priorat.

01. Introducció.

Dintre del Priorat i trobem 2 denominacions d’origen com la DO Montsant [59 cellers] i la DOQ Priorat [109 cellers].

Una de les preguntes freqüent ens fem quan visitem el Priorat és, quina és la diferencia que hi ha entre la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i la Denominació d’origen Montsant?, si les dues DO estan a tocar una de l’altre, oi?
doncs si, hi ha unes lleugeres diferencies que fan dels vins unes grans variacions.

 • Garnatxa.

02.Les diferencies principals.

La Mineralització de les terres, on a la DOQ Priorat i predomina la llicorella (pissarra) que aporta als vins del Priorat una gran singularitat, i en les terres de la DO Montsant les argiles i calcaries.

Pluviometria, a la DO Montsant és lleugerament superior i per tant la producció també.

03. El tast.

A trets molt molt generals la diferència entre el vins Priorat i Montsant són en que el vins DOQ Priorat tenen un gust i aroma més marcats per els minerals aportats per la llicorella, en canvi els tast i aroma dels vins Montsant són més frescos i afruitats.

Sempre s’haurà de tenir en compte que tant amb la DOQ Priorat i DO Montsant hi ha força varietat amb el microclima i per tant no es pot generalitzar a grans trets, ja que de les dues denominacions d’origen en surten vins d’autor de molta qualitat i singularitat no comparables entre ells.

 • Carinyena.

04. Varietats.

Les varietats amb més presencia són la Garnatxa [45%] i Carinyena [20%] i Altres [35%] .

La varietat de vins tenim en les dues DO, un 93% negre i 7% blanc.

05. Producció.

La producció de la verema total de les dues denominacions és aproximadament de 10 milions de quilos on la DOQ Priorat verema el 40% i la DO Montsant el 60%.

06. Extensió.

La extensió total de les dues DO és de 3.910 hectàrees on la DOQ Priorat te lleugerament un percentatge més elevat de superfície de vinya plantada amb el 53% [2.065 ha] i la DO Montsant 47% [1.844 ha] restant.

 • Llicorella.

Ep !!!

Si aquest és el primer article que llegiu sobre els cellers del Priorat també trobareu clicant AQUÍ l’article sobre el Origens de la vitucultura al Priorat.