La Cartoixa d’Escaladei
La Cartoixa d’Escaladei, La Morera de Montsant.
- Municipi: La Morera de Montsant (Priorat).
- Ubicació: Rambla de la Cartoixa, s/n, 43379 Escaladei, Tarragona
- Distancia: 33 minuts, 23 km (des de cal fava – La Cartoixa d’Escaladei).
- Web (tickets): https://patrimoni.gencat.cat
- Info.: +34 977 82 70 06
- e-mail: escaladei.cultura@gencat.cat
- Horaris: De dimarts a diumenge, inclosos els festius
- Del 16 de desembre al 28 de febrer: de 10:00 a 16:00 h.
- De l’1 de març al 31 de maig: de 10:00 a 17:30 h.
- De l’1 de juny al 30 de setembre: de 10:00 a 20:00 h.
- De l’1 d’octubre al 15 de desembre: de 10:00 a 17:30 h.
Parts de l’article:
- 00. Orígens de la Cartoixa d’Escaladei.
- 01. Que visitar a la Cartoixa d’Escaladei?
- 02. El declivi dels Cartoixans.
- 03. Inicis de la viticultura al Priorat.
00.Orígens de la Cartoixa d’Escaladei.
Els orígens de la Cartoixa d’Escaladei (Priorat) no són clars però es daten per llegendes i relats de l’època cap a l’any 1194 on els presumptes pioners varen ser uns monjos de l’Ordre de Sant Bru provinents de la Provença.
La raó del seu establiment en aquest paratge tant idíl·lic del Priorat no queda del tot clar però es diu que es degut a que aquesta zona va se reconquerida al Sarraïns des de feia poc temps i Alfons el Cast va promoure la seva ocupació per part del monjos i que així arribés la fe Cristiana de nou al Priorat. De fet, el terreny que aniria adquirint La Cartoixa d’Escaladei seria el que coneixem com el Priorat històric englobat per els pobles de la Morera de Montsant, Gratallops, Torroja del Priorat, Porrera i la Vilella Alta.
També fer una mica d’esment sobre els practicants de l’eremitisme que segons es diu que ja i eren abans de l’inici de la fundació de Cartoixa, aquests vivien en ermites escampades per tot el llocs més inhòspits del Montsant on la seva missió principal era preserva la fe del Cristianisme que estava molt amenaçada per part dels Sarraïns, De fet més endavant en un altre article del blog en parlarem, de la distribució de les diferents ermites del Montsant.
01. Que visitar a la Cartoixa d’Escaladei?
La distribució de la Cartoixa va anar evolucionant des del seu inici al 1194 fins al seu punt i final del 1835, el qual explicarem més endavant.
La Cartoixa d’Escaladei (Priorat) constava amb l’església de Santa Maria (1228), claustre reial, la sala capitular, el refetor, el claustre petit, diferents dependències del servei, varies capelles i uns 30 claustres que es varen construir en diferents èpoques del llegat de la Cartoixa i finalment es va construir un claustre nou ja que el reial havia quedat petit.
02. El declivi dels Cartoixans.
Després d’uns 700 anys de prosperitat arriba la decadència a l’any 1835 amb la desamortització de Mendizábal on les terres de l’església passen a mans del poble i el fet que hi hagués moltes revoltes van propiciar el saquejos del monestir i que el monjos fugissin a correcuita.
Apart d’una esclavitud encoberta per part del monjos cap els vilatans del Priorat degut a que la població de la zona no tenia ni veu ni vot i tot havia de passar per l’aprovació del Prior* i monjos.
El Prior, era l’intermediari entre Monjos de la Cartoixa i la població, el Prior era l’encarregat de recaptar el delmes o impostos, el monjos o frares mai contactaven amb l’exterior de la Cartoixa.
03.Inicis de la viticultura al Priorat.
Els inicis de la cultura del vi al Priorat neixen a principis del segle 12 i varen arribar de la mà del monjos Cartoixans originaris de la Provença, França, on la cultura del vi n’era l’activitat principal.
D’aquí també la classe de raïm, garnatxa la qual es creu que la van portar dels seus indrets originaris d’on vivíem el monjos de l’Ordre de Sant Bruno els pioners de la Provença.
Ep, ALERTA !
ARTICLE! Que fer a Siurana? click AQUÍ