Quina ruta grau fer al Montsant?

Parc Natural de la Serra de Montsant

El Grau de Barrots.

 • Poble inici ruta: La Morera de Montsant (Priorat).
 • Dificultat: Moderat/alt amb desnivell (350+).
 • Atenció: Trams amb escalons metàlics i cadenes.
 • Temps: 3 hores anar/tornar (caminant i fent fotos).
 • Ruta: Senyalitzada (senyals Reus Deportiu).
 • Material: Calçat còmode + aigua + algo x picar.
 • Meteorologia/temps a la Mussara: Meteo Prades.
 • Aparcament a La Morera de Montsant: (1) Entrant a mà dreta des de Cornudella de Montsant

Parts de l’article.

 • 0. Pròleg.
 • 1. Inici.
 • 2. Cap el balcó del Priorat.
 • 3. La tornada

0.Pròleg.

El Grau de Barrots, gaudeix d’una de les millors rutes  dels Graus del Montsant.
Una bona opció des de cal fava rural és anar a fer un ruta de senderisme per el Parc Natural de la Serra de Montsant. Un parc ben característic per les formacions de conglomerat envoltades per les pvinyes del Priorat.

La Serra Major, un dels punts mes idíl·lics del Montsant. Per arribar-hi s’ha d’agafar hi ha moltes opcions, però una de les més pintoresques és per el conegut Grau de Barrots.

Aquesta ruta està degudament senyalitzada i es fàcil de seguir amb alguns punts aeris. Comencem tot dirigint-nos cap a la Morera del Montsant i aparcant el vehicle al pàrquing que trobarem just abans d’entrar al poble mà dreta (senyalitzat), punt des d’on s’inicia la ruta.

1. Inici.

Per iniciar la ruta, des del parking de la Morera anirem a buscar el GR-171 que comença des de la part més alta del poble, allí podem veure el dipòsits d’aigua de la vila. Seguirem el GR 171 i en ben poca estona trobarem el desviament a mà dreta del Grau de Barrots i Grau de Carrasclet, al caminar aproximadament un kilòmetre on trobarem un altre desviament, hem d’agafar el de l’esquerra que ens porta cap al Grau de Barrots, el de la dreta segueix cap al Grau de Carrasclet.

Seguim i el sender en porta cap una escletxa al peu de les cingleres, el qual el seu pronunciat desnivell ens farà avançar poc a poc fins a trobar uns claus/barrots a la mateixa pedra que ens servirà d’escala per salvar el fort desnivell. Passat aquest pas veurem unes balmes taronja/rogenques precioses dignes d’un bon postu d’instagram.

2. Amunt.

Seguim la ruta des d’aquest punt equipat amb cables/baranes en bon estat que ens ajudaran a passar el passos aeris que transcorren per sota les cingleres fins arribar a un dels punts més bonics i màgics del Montsant, el Bacó del Priorat, feu-hi un descans i de d’ell podreu sentir i gaudir la nostàlgia i bellesa del Priorat més salvatge.

Continuem i veurem que un cop avançat un quilòmetre aprox. a la nostra esquena ens queda el balcó del Priorat amb vista prespectiva, perfecte per a fotografiar, i si es te un bon zoom de càmera, val la pena fer la foto als nostres companys des de la llunyania.
Deixem aquest punt enrere i ja finalitzem les últimes passes de pujada per anar arribant fins la Serra Major, serralada que ens farà gaudir d’una caminada força fàcil per el seu poc desnivell, La Serra Major ens porta fins arribar al pic més alt del Montsant i sostre del Priorat, Roca Corbatera a 1.163 metres d’alçada.

3 .Tornada.

Arribat aquest punt és el moment de tornar per la mateixa Serra Major, direcció La Morera del Montsant (direcció sud-oest cap on s’amaga el sol) fins a trobar la senyalització a la mateixa serralada del Grau de l’Espinós, sender de baixada força fàcil i sense cap escala ni agulla de ferro a la paret de conglomerat.

El Grau de l’Espinós és un grau més obert i amb un perspectiva de vistes genial que ens enfoca a la llunyania cap a les vinyes d’Escaladei tot el contrari del sender de pujada ja fet anteriorment.

Anant tirant avall farem cap al mateix punt de sortida i un cop arribat al poble una de les millors opcions per recuperar forces es fer un bon vermut al Bar l’Únic i dinar a un dels dos restaurant del poble, el Restaurant la Morera o bé el Restaurant Balcó del Priorat, qualsevols d’ells amb productes del Priorat i cuina casolana al mateix nivell que els vins que i neixen.
No us ho perdeu !!!

Per a més info. sobre el Parc Natural de la Serra de Montsant, clicar aquí.