La Pujada a Puigcerver

Quina ruta fer Alforja?

Pujada a Puigcerver i la Miranda.

 • Poble inici pujada a Puigcerver: Alforja (Baix Camp).
 • Dificultat: Fàcil amb desnivell (+570).
 • Temps: 3,5 hores, circular (caminant i fent fotos).
 • Ruta: Fàcil de seguir.
 • Material: Calçat còmode + aigua.
 • Meteorologia i temps Alforja: Meteo Prades.
 • Aparcament Alforja: (1) Aparcament vora la carretera.
 • Wikiloc (gps), clica AQUÍ.

Parts de l’article.

 • 0. Pròleg.
 • 1. Inici.
 • 2. Amunt!
 • 3. Descans
 • 4. Cap a la Miranda de Puigcerver.
 • 5. Vistes de la Miranda d’Alforja.

0.Pròleg.

Alforja està envolta per muntanyes i cingles que resguarden la vila, sota els alzinars i pinars d’aquest paisatge d’Alforja si troben molts senders i rutes de nivell fàcil i moderat com la pujada a Puigcerver.
Una bona forma de fer turisme per Alforja és fer la pujada a l’Ermita i la Miranda pel camí de Puigcerver ja que per la seva dificultat tècnica és ben fàcil de fer tots els públics. Ruta a peu perfecte per a fer amb família i amics.
Per tant si esteu a cal fava rural o bé esteu algun airbnb o allotjament Priorat i voleu gaudir i fer turisme pel Baix Camp no dubten en fer una de les rutes circulars del Baix Camp més conegudes.

1.Inici.

Comencem la pujada a Puigcerver i la Miranda des de l’aparcament d’Alforja que hi ha a la vora de la carretera a pocs metres abans d’arribar a la rotonda, és molt ample, ben cuidat i amb bona il·luminació.
Travessem el poble en direcció oest cap a la Riera d’Alforja anant a buscar el carrer, Camí de Sant Antoni el qual fa cap a la riera.
Seguim riera amunt deixant aquest sempre a mà esquerra a pocs metres fins a trobar una bifurcació a mà esquerra la qual ens fa deixar la riera enrere i abandonem el pla per la pujada que just s’inicia en aquest punt.

2.Amunt.

La pujada comença a ser pronunciada però sempre seguint un camí ample apte per a tots els públics, en aquesta hi ha trossos cimentats, alguns pocs, empedrats i la majoria és camí de terra.
La primera part del camí Puigcerver te unes vistes obertes de camps d’avellaners a mà esquerra i un cop passat una pujada llarga i recte cimentada entrem en la part del camí més tancada per les alzines que cobreixen el camí.
Seguim amunt fins que troben La Creu de Formatge, punt mig de la pujada. Arribat aquest punt significa que em salvat el desnivell més pronunciat de la ruta de Puigcerver. En aquest punt hi ha una bifurcació, seguim a la dreta pel camí principal.
A partir d’aquest punt les vistes són molt obertes i apart de veure el Santuari de Puigcerver a les muntanyes del davant és pot veure el pobles de costa com Cambrils els dies clars.
Continuem pel camí de la Pujada a Puigcerver i la Miranda d’Alforja fins arribar al dipòsit, seguim recte seguint les indicacions i en menys de 5 minuts arribarem al l’Ermita de Puigcerver.

3.Descans

Arribats al Santuari de Puigcerver la millor opció es gaudir de les bones vistes que ens ofereix el planet que hi davant l’ermita i anar esmorzar al bar que hi ha dintre el santuari, on el menjador principal esta fet amb un volta catalana de semi cercle ample molt bonica que dona un punt genuí a l’estança principal del restaurant de Puigcerver(link).
Els preus són populars, els productes de qualitat i les carns estan cuites a la brasa… Apart de la bona atenció i tracte dels ermitans.

 • Ermita de Puigcerver

4.Cap a la Miranda de Puigcerver.

Per acabar la pujada amb l’obsequi de les millors vistes de la zona. Vistes cap al Priorat i Parc Natural del Montsant.
Continuem la ruta deixant l’ermita enrere i agafem a mà dreta el sender que marxa al final de la baixada cimentada.
Sols cal seguir el corriol amunt i en els dos creuaments que trobarem s’ha de tirar a la dreta on a partir del segon la pujada és més pronunciada però sense cap dificultat tècnica.

.

 • Ermita de Puigcerver

5.Vistes de la Miranda d’Alforja.

Aconseguit, hem arribat al mirador de la Miranda, descansem i gaudim de les meravelloses vistes d’aquest punt.
Vistes màgiques del Priorat i el Montsant a l’oest, cap a l’est les cingleres d’Alforja i cap al sud els pobles de costa de Salou i Cambrils que fan d’aquest punt un lloc perfecte per gaudir de les millors sortides com postes de sol al Priorat a 360º de màgia visual.
No us perdeu aquesta ruta de senderisme pel Baix Camp

.

 • Puigcerver Miranda Alforja