Què fer a La Mussara?

Serra de la Mussara

Ruta de les Tosques.

 • Poble inici ruta: Vilaplana (Baix Camp).
 • Dificultat: Fàcil amb desnivell (700+).
 • Temps: 3 hores anar/tornar (caminant i fent fotos).
 • Ruta: Senyalitzada (senyals verdes).
 • Material: Calçat còmode + aigua + algo x picar.
 • Meteorologia/temps a la Mussara: Meteo Prades.
 • Aparcaments a Vilaplana: (3) La Planeta, Cingle Roig i El Dipòsit.

Parts de l’article.

 • 0. Pròleg.
 • 1. Inici.
 • 2. Els tolls de les Tosques.
 • 3. Fins la Mussara!
 • 4. Apunt d’arribar.
 • MÉS ACTIVITATS A LA MUSSARA
  • La Mussara amb nens?
  • Acampada a la Mussara?
  • Escalada a la Mussara?
  • Restaurants de Vilaplana.

0.Pròleg.

Si volem gaudir de les vistes del mirador de la Serra de la Mussara una de les millors opcions es pujar per la ruta de les Tosques.

La ruta de les Tosques (la Mussara) és una de les rutes per Vilaplana més concorregudes per el seu atractiu en la diversitat de la naturalesa que transcorre durant la ruta, uns tolls d’aigua molt bonics, un sender fàcil i ben marcat en porten a unes vistes finals maravelloses.

El corriol ens porta fins al refugi de la Mussara, el seu poble abandonat i el cim mirador de 1.055 metres.

Per tant si us allotjeu a cal fava rural d’Alforja, feu turisme rural pel Baix Camp o bé esteu en un airbnb al Priorat no dubteu en gaudir d’una de les millors vistes de Tarragona a la muntanya  de la Mussara.

1.Inici.

Un cop deixem l’aparcament la Planeta tirem carrer amunt deixant el Restaurant Ca la Peirona a l’esquerra i busquem la sortia del poble, la qual hi ha una font al peu d’un dipòsit antic (Carrer Santiago Russinyol), seguim pel carrer on solament hi ha cases a l’esquerra i iniciem un baixada que ens farà traspassar una petita riera (a la vora esquerra també hi ha una font, una mica amagadota).

Passada la riera seguim el camí principal cimentat amunt on al caminar un quilometres aprox. trobarem una senyal verda de senderisme que ens donarà dos opcions per arribar al poble abandonat de la Mussara, una la ruta de les Campanilles i l’altre la ruta de les Tosques la qual ens farà girar cap a la dreta.

Seguirem un quilòmetre més i arribarem al final d’un camí de tros, el qual es va fent una pujada de 50 metres de ciment estreta, aquesta ens porta a l’inici del senderó de les Tosques que és veu a la dreta i esta indicat amb una fita/pal de fusta.

 • mussara sunsets cuartomilenio

2.Els tolls de les Tosques.

Seguim el senderó ruta de les Tosques amunt el qual és força fàcil seguir-lo i on trobarem a un 1 kilòmetre aproximadament varies olles/tolls d’aigua al riu de les tosques els quals són força bonics i  obacsi on a l’estiu ens aniran genial per remullar-nos la cara o bé també ens i podem banyar.

N’hi ha varis i no presenten cap perillositat en quan l’accés ja que la ruta a peu passa pel costat mateix del barranc de les Tosques. A l’últim toll hi ha una salt força xulo i els anys que a plogut i baixa força aigua per una petita cascada que recorda un bosc tropical.

 • mussara sunsets cuartomilenio

3.Fins la Mussara!

Seguim amunt i en uns 300 metres trobem més senyalitzacions que ens indicaran quina direcció del encreuament hem d’agafar, en aquest cas cap a l’esquerra.

Continuem amunt fins arribar al cingle roig la qual deixarem ràpidament enrere per a trobar el cingle blanc, en aquest punt començarem a tenir vistes més aèries del camp de Tarragona, ja que fins ara hem anat per un bosc més tancat d’alzines.
En poca estona ja haurem salvat la majoria de desnivell positiu i seguirem per un pla el qual ens dura al Refugi de la Mussara aquest el deixarem a la dreta i si seguim a 1 quilòmetre trobarem el poble abandonat de la Mussara també famós per el programa de “cuarto milenio”.

 • mussara sunsets cuartomilenio

4.Apunt d’arribar cim!

Un cop arribem al poble deshabitat de la Mussara, tirem cap a l’esquerra hi ha uns 200 metres amunt direcció al cim i trobarem el mirador de la Mussara on podrem divisar des de la punta del fangar del Delta de l’Ebre fins al far d’Altafulla.

Més de 150 kilòmetres de vistes màgiques que faran que gauidim d’un bon descans tot gaudint de l’escena paisatgística de tot el Baix Camp. L’altimetria de la Mussara és de 980 metres.

 • mussara sunsets cuartomilenio

Més activitats a La Mussara

També gaudeix de la Mussara amb nens, fent acampada, practicant l’escalda esportiva o bé disfrutant d’un bon àpat de menjar casolà a Vilaplana.

La Mussara amb nens?

Hem de pensar que la ruta de les Tosques (anar/tornar) és d’unes 3 hores i 700 metres de desnivell positiu i si no hi hàbit en senderisme pot convertir-se en un jornada força dura per un vailet/a. Una molt bona opció és deixar el vehicle al Refugi de la Mussara i fer l’últim tram fins arribar al cim i allí esmorzar o berenar tot contemplant les vistes i fer un volta pel poble i rodalies.

Acampada a la Mussara?

La millor opció és contactar amb el refugi (+34 629750484) de la Mussara i preguntar per la disponibilitat, freqüentment hi ha tendes a la vora mateix del refugi.

En aquest també si pot menjar però forà de temporada alta millor trucar abans d’anar-hi per assegurar el tec.

Al Refugi de la Mussara també si pot menjar.

Escalada a la Mussara?

Una de les escoles d’escalada més antigues de Catalunya. Des de la carretera es poden trobar forces vies caminant uns 15 minuts.
Per info. més específica clicar aquí.

Restaurants de Vilaplana

Tots ells ofereixen menjar i productes casolans de qualitat, tots ells molt recomanables si és vol gaudir de un bon àpat en un ambient tranquil i rural.